Όψεις Γραφείων Green Plaza

 

 

 2016

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας

Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Γιώργος Νικόπουλος, Τάσος Ρίγκας, Μαριάννα Λιζάρδου

Αρχιτεκτονική Μελέτη Ισογείου & Περιβάλλοντα χώρου : Έφη Λυμπεροπούλου Αρχιτέκτονες  

Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη: Π. &  Χ. Αργυρός

Φωτογράφος: Σταύρος Χαρισόπουλος

 

 

Η παρέμβαση μας έρχεται να αντιμετωπίσει την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση των όψεων του κτιριακού συγκροτήματος.

Η προσπάθεια μας στη παρέμβαση στις όψεις του κτιριακού συγκροτήματος αυτού, είναι να βελτιώσουμε την ενεργειακή συμπεριφορά του, αλλά συγχρόνως να του δώσουμε ένα νέο χαρακτήρα και ταυτότητα.

Τοποθετούμε αλουμινένιες περσίδες, κινητές επί οριζοντίου ή κατακόρυφου άξονα αντιστοίχως, στον ήδη διαμορφωμένο κάναβο του κτιρίου . Οι περσίδες τοποθετούνται στην εξωτερική περασιά του μπετονένιου πλαισίου, προκειμένου να αποκατασταθεί μία αίσθηση ενιαίας όψης, όπου όμως η υπόμνηση του τετραγωνικού κανάβου των όψεων διατηρείται με το πλέξιμο των οριζόντιων και κατακόρυφων περσίδων. Διαμορφώνεται η όψη σαν μία επιφάνεια σκακιέρας.

Οι περσίδες αυτές προστατεύουν ενεργειακά το κτίριο διότι αναλόγως με την κίνηση του ήλιου αλλάζει η κλήση τους και παρεμποδίζει την άμεση ηλιοφάνεια στα υαλοστάσια και συνεπώς και μέσα στους εργασιακούς χώρους.

Αλλάχθηκαν όλα τα κουφώματα με νέα θερμομονωτικά και τα υαλοστάσια προσαρμόστηκαν στις νέες ενεργειακές προδιαγραφές. Τα αλουμίνια των κουφωμάτων γίνονται από ανοδειωμένο αλουμίνιο.

Σε όλες τις εσωτερικές κατακόρυφες επιφάνειες του περιβλήματος των κτιρίων έχει τοποθετηθεί επένδυση γυψοσανίδας με θερμομόνωση.

Η πίσω όψη του συγκροτήματος, η οποία είναι βορινή, δεν έχει ανάγκη ηλιοπροστασίας. Εντούτοις, προκειμένου να διατηρήσουμε κάποιο στοιχείο που να έχει αναφορά στην πρόσοψη, τοποθετούμε σημειακά το ίδιο πλαίσιο με τις περσίδες, κάθετα στην όψη.

Στην είσοδο του συγκροτήματος τοποθετούμε μία μεταλλική πέργκολα για να οργανωθεί με ενιαίο τρόπο η πρόσβαση στον χώρο.

Η παρέμβαση στα κλιμακοστάσια έγκειται στην αλλαγή της οροφής από ένα διαφώτιστο πανέλο, στην αλλαγή της καμπίνας του ανελκυστήρα με βαμμένη λαμαρίνα σε έντονο μπλε χρώμα, στην αλλαγή της χειρολαβής και την τοποθέτηση πλέγματος αντί υαλοπετάσματος μεταξύ των δύο σκελών του κλιμακοστασίου, καθώς και την θάμβωση των μαρμάρινων επιφανειών.