Κατοικία στη Φιλοθέη

2003 – 2005

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Συνεργάτες: Γεώργιος Αθανάσιος Νικόπουλος
Στατική Μελέτη: Αρετή Σούλα
Η/Μ Μελέτη: Παντελής Αργυρός
Συνεγάτης: Κώστας Σωτηρόπουλος
Σύμβουλος Φωτισμού: Θανάσης Κανέλλιας
Κηποτεχνική Μελέτη: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Επιφάνεια: 150 τ.μ.

Η ανάκτηση της εμπειρίας της ρεματιάς.

Πρόκειται για μία κατοικία ενός υπνοδωματίου σε οικόπεδο παραπλεύρως του ρέματος της Φιλοθέης.

Η κατοικία είχε ένα μάλλον περιορισμένο λειτουργικό πρόγραμμα του οποίου η έμφαση δόθηκε σε μία πισίνα ιδιαίτερων διαστάσεων, συγκριτικά υπερμεγέθη σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία του προγράμματος.

Η πισίνα τοποθετούμενη κατά μήκος του οικοπέδου, με έντονα διαμήκη όρια, ανακαλεί το πραγματικό ρέμα, αμέσως μετά τον δρόμο. Αξιοποιώντας τον μικρόκοσμο του ρέματος και κυρίως την χλωρίδα του, ο τοίχος της πισίνας κρύβει το δρόμο και καδράρει την άγρια βλάστηση της όχθης της ρεματιάς. Συγκροτείται με αυτόν τον τρόπο ένα προστατευμένο υπαίθριο δωμάτιο διαβίωσης δίπλα στο νερό.  Τα υλικά επιλέχθηκαν με γνώμονα τον ‘βαθμό προστασίας’ που αποδίδουν στα όρια του παραπάνω ‘δωματίου’ με κυρίαρχο το εμφανές σκυρόδεμα και επίσης μάρμαρο, πέτρα, ξύλο καθώς και ανοδιομένο αλουμίνιο στα κουφώματα.

Το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας είναι 150 τ.μ. περίπου. Στο ισόγειο  της κατοικίας χωροθετήθηκαν το καθιστικό, η κουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο. Στο υπόγειο περιλαμβάνονται γυμναστήριο, αποθηκευτικοί χώροι και μηχανοστάσια.