Εστιατόριο Βασίλαινας, 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εστιατόριο Βασίλαινας

'Ένα παραδοσιακό εστιατόριο από τον Πειραιά έχει μεταφερθεί στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Hilton, ένα κτίριο ορόσημο για τη πόλη της Αθήνας. Ο θαυμασμός μας για το κτίριο αυτό είναι προφανής, αφού προσπαθήσαμε να μεγιστοποιήσουμε τη θέα του από το εστιατόριο.
Καλύπτει περίπου 150 τ.μ., με κουζίνα αντιστοίχου μεγέθους στο υπόγειο.
Ο χώρος εστίασης διαχωρίζεται σε δύο επίπεδα με διαφορά ύψους 1.5μ. Ένας καθρέφτης, τοποθετημένος πάνω στο υπάρχον, υπερμέγεθες, "σκαλοπάτι" προσφέρει την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου και δημιουργεί ένα οπτικό παιχνίδι.
Η κεντρική ιδέα πίσω από τη κατασκευή είναι η χρήση ακατέργαστων υλικών. Οι δύο παράλληλοι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από τσιμεντόλιθους με ενσωματωμένο φωτισμό σε εσοχές που δημιουργούνται μεταξύ τους.
Οι σκάλες ανάμεσα στους χώρους εστίασης, όπως και το bar, είναι κατασκευασμένες από φύλλα λαμαρίνας. Η κάβα, από γυαλί και λαμαρίνα, είναι τοποθετημένη πάνω από το bar, στη μέση ενός εκ των δύο τοίχων από τσιμεντόλιθους, προσθέτοντας στο οπτικό παιχνίδι.
Η πρόσοψη με την κύρια είσοδο, καδράρει τη θέα προς το Hilton και το άνοιγμα που εκτίνεται από την οροφή μέχρι το πάτωμα στο πίσω μέρος του εστιατορίου, προσφέρει θέα σε ένα μικρό αίθριο γεμάτο λεμονιές.

Αρχιτέκτονες
Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας

Αρχιτέκτονες έργου
Γιώργος Νικόπουλος
Συνεργάτες
Αγνή Στασινοπούλου
Βασίλης Ηλιόπουλος

Μελέτη Φωτισμού Πέτρος Καίσαρης- L4A