Γκαλερί Καλφαγιάν, 2008

 

 

 

 

 

 

 

ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΑΛΦΑΓΙΑΝ, 2008

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ :
ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ:
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
Π. & Χ. ΑΡΓΥΡΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ:
ΜΑΝΟΣ ΒΟΡΔΟΝΑΡΑΚΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ:
ΕΡΙΕΤΑ ΑΤΤΑΛΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΟΥ:
ΧΡΗΣΗ: ΓΚΑΛΕΡΙ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΧΑΡΗΤΟΣ 11, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΘΗΝΑ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ:131τ.μ.
U-glass, ΜΕΤΑΛΛΟ

Πρόκειται για την διαμόρφωση ενός σχετικά μικρού εκθεσιακού χώρου στο Κολωνάκι, στο ισόγειο ενός υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος.

Το βασικό χαρακτηριστικό του χώρου ήταν τα εκτεταμένα υαλοπετάσματα προς την οδό Χάριτος. Αυτά έθεσαν ένα διπλό πρόβλημα καθώς έπρεπε να αποτελέσουν όριο σε σχέση με το εξωτερικό και ταυτόχρονα θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η υπάρχουσα δομή του κτιρίου. Η επιλογή ήταν να διατηρηθεί το διάφωτο υλικό στις όψεις και με την χρήση ταινιών led να μεταβληθεί όλη η γωνία σε ένα ήπιο αλλά ευδιάκριτο φωτεινό σημείο, ικανό να μεταδίδει τις εσωτερικές εναλλαγές του χώρου στο άμεσο περιβάλλον του. Ταυτόχρονα από την οδό Χάριτος έπρεπε να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της εισόδου. Έτσι τονίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της διαδικασίας της έκθεσης διαμορφώθηκε η είσοδος ανοίγοντας στην ουσία όλη την πρόσοψη επί της Χάριτος και προσκαλώντας, με τα μεγάλα πανέλα-πόρτες περί άξονα, τους επισκέπτες στο εσωτερικό. Στην μέσα παρειά των υαλοπετασμάτων περάστηκαν σε απόσταση τοίχοι γυψοσανίδας προσφέροντας εκθεσιακές επιφάνειες και οριοθετώντας το χώρο.

Το εσωτερικό κρατήθηκε κατά το δυνατόν πιο ουδέτερο με πετάσματα γυψοσανίδας και επί μέρους εξοπλισμό από μαύρη λαμαρίνα. Από μαύρη λαμαρίνα έχει κατασκευαστεί η εσωτερική σκάλα που επικοινωνεί με το πατάρι και τους αποθηκευτικούς χώρους.

(visit Kalfayan Gallery website here)