Κτίριο Γραφείων στην Παιανια, 08-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U.S. GREEN BUILDING COUNCIL AWARD

GOLD LEED USGBC PAIANIA OFFICE PARK

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ, 2008-2012

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ: ΤΑΣΟΣ ΡΙΓΚΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΧΑΛΑΡΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΙΖΑΡΔΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΩΝ: T. ΤΣΙΚΝΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ A.E.M.T.E.

ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΛΔΚ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΕ

ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΛΩΝΙΖΑΚΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ: ΕΛΛΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΑΡΗΣ ΤΣΑΝΓΚΡΑΣΣΟΥΛΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: DROMOS CONSULTING

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Dimand S.A.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΗΙΛΙΔΗΣ

Πληροφορίες Έργου:
Χρήση: Κτίριο Γραφείων
Θέση: Παιανία, Αθήνα
Επιφάνεια: 30,000 τμ + 30,000 τμ υπόγεια

Το οικόπεδο που αναπτύχθηκε το επιχειρηματικό πάρκο Καρελά έγκειται στο Πούσι-Λέδι του Δήμου Παιανίας, στον νομό Αττικής, στην Ελλάδα. Βρίσκεται πάνω στην Αττική Οδό, τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την πόλη της Αθήνας, στα όρια μιας βιομηχανικής περιοχής που σύντομα θα μετατραπεί σε έναν σημαντικό κόμβο γραφειακών εγκαταστάσεων. Το πρόγραμμα απαιτούσε ένα τριώροφο κτίριο γραφείων με τρία υπόγεια για στάθμευση, για μια εταιρεία με 1.700 εργαζόμενους και 1.100 θέσεις στάθμευσης. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου ανέρχεται σε 60.000 τμ (30.000 ανωδομή & 30.000 υπόγεια) και 26.000 τμ περιβάλλοντα χώρου.

Το κτίριο επιδιώκει να πληρεί τις παραπάνω ποσοτικές απαιτήσεις, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον εργασίας για τους υπαλλήλους της εταιρείας και τους επισκέπτες. Σχεδιάζοντας το κτίριο επιδιώξαμε να παρέχουμε απεριόριστη θέα από τα γραφεία και μέγιστη ορατότητα από την εθνική οδό, μετατρέποντας έτσι το κτίριο σε ένα ορόσημο.

Λόγω του κατακερματισμένου πολυγωνικού σχήματος του οικοπέδου, το κτήριο σχεδιάστηκε ως ένα εν μέρει ανοιχτό ξύλινο μέτρο, σύμφωνο με τις τοπικές νομοθετικές οδηγίες, μεγιστοποιώντας την κάλυψη που προέκυπτε στο οικόπεδο. Ο όγκος του κτιρίου αποτελείται από έξι τριώροφες πτέρυγες και ένα σκεπαστό αίθριο που διπλασιάζεται ως κύρια είσοδος του συγκροτήματος. Το επιλεγμένο πλάτος του κτιρίου των 24μ ήταν απαραίτητο για την ανάπτυξη του φυσικού φωτισμού και του εξαερισμού των γραφείων, κατά μήκος και των δύο πλευρών της κεντρικής ζώνης εξυπηρέτησης. Το σύνολο των όψεων καλύπτεται από δέκα σειρές πλατιών περσίδων αλουμινίου που παρέχουν σημαντική ηλιακή σκίαση καθώς και την οπτική ενοποίηση των έξι κατακερματισμένων φτερών. Η οροφή του συγκροτήματος φυτεύεται με ενδημικά φυτά με έναν τρόπο που θυμίζει το τοπίο της περιοχής, και ενσωματώνοντας ένα στίβο, μετατρέπεται σε έναν τεράστιο (10.000 τμ) χώρο αναψυχής για τους εργαζόμενους. Το ίδιο σύστημα φύτευσης χρησιμοποιείται στο επίπεδο του εδάφους, εναρμονίζοντας το συγκρότημα μέσα στο γύρω τοπίο.

Επιδιώξαμε την υψηλή αντοχή χρησιμοποιώντας υλικά χαμηλής συντήρησης, που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, όπως εμφανές σκυρόδεμα και ανοδιωμένο αλουμίνιο, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Η ίδια λογική εφαρμόζεται στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου: επιλέξαμε κυρίως αυτόχθονες φυτά στη λεκάνη της Μεσογείου που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και χρειάζονται λιγότερο νερό.

Αναδιπλώσεις

Ο σχεδιασμός ενός τόσο μεγάλου κτιρίου γραφείων θέτει εξαρχής και με ένταση το ζήτημα των κινήσεων και της μονοτονίας.

Το μήκος των οριζόντιων κινήσεων και η ανάγκη να αποκτήσουν ταυτότητα και χαρακτήρα εμφανίστηκε σαν ένα από τα βασικά ερωτήματα που καθόρισαν την στρατηγική του σχεδιασμού του. Η στρατηγική της αναδίπλωσης επιλέχθηκε με στόχο να δώσει ρυθμό και να συγκροτήσει επιμέρους ενότητες του λειτουργικού προγράμματος.

Επιτυχία της λύσης είναι η διαμόρφωση επιμέρους χωρικών ενοτήτων που δεν διασπούν και δεν κατακερματίζουν το σύνολο του κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο η χωρογραφία των κινήσεων κατανέμεται σε επιμέρους ενότητες χωρίς να χάνει την ευκρίνεια και καθαρότητα της λειτουργίας. Τόσο η κεντρική είσοδος του κτιρίου όσο και οι επιμέρους είσοδοι συμβολίζονται χωρικά με τρόπο που καθοδηγούν τη κίνηση μέσα στο κτίριο.

Διαφάνεια και φως

Οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας απαιτούν μεγάλη διαφάνεια, που να επιτρέπει την οπτική σύνδεση των εσωτερικών με τους εξωτερικούς χώρους. Το ίδιο απαραίτητο είναι και η διείσδυση του φυσικού φωτός σε όλους τους χώρους εργασίας. Για αυτόν τον λόγο οι όψεις του κτιρίου χαρακτηρίζονται από μεγάλα υαλοστάσια, που επιτρέπουν το φως σε βάθος στον χώρο των γραφείων.

Η κεντρική ζώνη της κάτοψης του κτιρίου καταλαμβάνεται μόνο από βοηθητικούς χώρους. Η αίσθηση αυτή των φυσικών συνθηκών εργασίας διασφαλίζεται από οριζόντια σκίαστρα που διατρέχουν συνολικά τις όψεις του κυρίου, αποφεύγοντας έτσι την άμεση πρόπτωση του ηλιακού φωτός και τα συνεπακόλουθά της υπερθέρμανσης που δημιουργείται από τα υαλοστάσια.

Ισοζύγιο φύσης / κτίσματος

Κάθε κτίριο που ευαισθητοποιείται απέναντι στην σημερινή κατάσταση της διαταραγμένης ισορροπίας φύσης – κτίσματος οφείλει να παρέχει με ανταποδοτικό τρόπο την απώλεια που προκαλεί. Για τον λόγο αυτό, στην οροφή του κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 6 στρεμμάτων, σχεδιάστηκε ένας κήπος-πάρκο που φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες, καφέ και αναψυχή.

Λειτουργική Οργάνωση

Η κεντρική πρόσβαση στο κτίριο οργανώνεται με έναν δρόμο που διασχίζει διαμπερώς την μάζα του κτίσματος. Κάθετα ως προς αυτόν σχεδιάστηκε η είσοδος και το κεντρικό lobby. Ο χώρος υποδοχής ύψους 14 μέτρων, με μήκος 42μ και πλάτος 11,4μ, στεγάζεται από τζαμένια οροφή και προσφέρει μια μοναδική αίσθηση αίθριου-στοάς. Οι περιμετρικοί τοίχοι καλύπτονται από πλεγμένο μπαμπού, που ως φυσικό υλικό με τη σειρά του συμβάλλει σε μια αίσθηση χαλαρότητας.

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, εστιατόριο, γυμναστήριο, αίθουσα συνεδριάσεων, χωροθετούνται σε άμεση σχέση με το κεντρικό lobby. Μικρά καφέ μπαρ βρίσκονται διάσπαρτα στο κτίριο με άμεση θέα και πρόσβαση στο δώμα και τον κήπο.

Όλος ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου φυτεύεται και ανάμεσα στα δέντρα εξασφαλίζεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων επισκεπτών. Ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων των εργαζομένων εξασφαλίζεται σε τρία υπόγεια γκαράζ κάτω από το κτίριο.

Στόχος είναι το κτίριο αυτό να πληροί όλες τις συνθήκες μείωσης κατανάλωσης ενέργειας τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής του όσο και κατά τη λειτουργία του, βάσει των κανόνων που υπαγορεύονται από την πιστοποίηση LEED. Η ίδια λογική εφαρμόζεται στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου: επιλέχτηκαν κατά κόρον αυτόχθονα φυτά από την λεκάνη της Μεσογείου που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και χρειάζονται λιγότερο νερό.

www.dimand.gr/karela.html