Shop and Trade, 2010

SPECIAL MENTION A+AWARDS ARCHITIZER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shop & Trade – Κτίριο Γραφείων & Καταστημάτων, 2007 - 2010

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ :

ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ:

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

ΆΡΤΕΜΙΣ ΧΑΛΑΡΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΙΖΑΡΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Τ. ΤΣΙΚΝΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ.Τ.Ε.

ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΛΔΚ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΈΡΓΩΝ ΕΠΕ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ:

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΙΜΑΓΕΝΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΙΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΜΥΡΤΩ ΚΑΝΑΚΑΚΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ:

ΈΛΛΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΙΝΤΑΝΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

ΆΡΗΣ ΤΣΑΝΓΚΡΑΣΣΟΥΛΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Dimand

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ:

ΕΡΙΕΤΑ ΑΤΤΑΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΟΥ:

ΧΡΗΣΗ: Κτίριο Γραφείων & Καταστημάτων

Θέση : Πειραιώς 222, Αθήνα, Ελλάδα

Ιδιοκτήτης : Shop & Trade

Συνολική Επιφάνεια : 10,000 τμ.

Επίπεδα: 4

Υλικά: Εμφανές Μπετόν, Μέταλλο, Σίτα, Γυαλί

Στην οδό Πειραιώς, κατασκευάστηκε ένα κτίριο από εμφανές μπετόν που στεγάζει μία εταιρία μόδας και γραφειακές λειτουργίες, εμβαδού 10.000 τμ.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου προσπάθησε να απαντήσει σε δύο βασικά για την πόλη ζητήματα: α. Την μεγιστοποίηση του πρασίνου σε σχέση με τον κτισμένο χώρο β. Την περιβαλλοντική του απόδοση και την ενεργειακή του κατανάλωση.

Το κτίριο προκύπτει από την σύνθεση δύο ξεχωριστών όγκων’ ένα μονώροφο εμπορικό κατάστημα 1300 τμ. και ένα πενταώροφο κτίριο γραφείων σε σχήμα γάμα που το περιβάλλει, δημιουργώντας ένα όριο προς τα γειτονικά κτίσματα με όψεις προς την οδό Πειραιώς. Η οροφή του ισόγειου καταστήματος φυτεύεται έντονα, και μετατρέπεται σε υπερυψωμένο κήπο για τους εργαζόμενους και την πόλη. Αντί να υψωθεί ένα πολυόροφο κτίριο στην παρειά της Πειραιώς έγινε μια υποχώρηση του κτιρίου δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο πράσινο κενό χώρου, που προσφέρει ανάσα στον αστικό ιστό..

Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τη θέα προς τον κήπο, έχοντας περισσότερη ιδιωτικότητα μακριά από τον θόρυβο του πολυσύχναστου δρόμου. Οι ράμπες που οδηγούν στο φυτεμένο δώμα, ταυτόχρονα με την γεωμετρία του καμπύλου κτιρίου συνδέουν τον ισόγειο χώρο των γραφείων με τον δημόσιο χώρο σε ένα υψηλότερο επίπεδο και συγχρόνως η πόλη απολαμβάνει έναν κήπο..

Ως προς την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου αντιμετωπίστηκε η ανάγκη για μεγάλη διαφάνεια και μειωμένη κατανάλωση. Το φυτεμένο δώμα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ελέγχεται και ποτίζεται αυτόματα από τις δεξαμενές που βρίσκονται στα υπόγεια, όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Τέλος εναλλάκτες αέρος – εδάφους, εισάγουν φρέσκο αέρα μέχρι και το αίθριο του κτιρίου.

Links

Archdaily Publication