Προσθήκη στην Ακαδημία Πλάτωνος

 

 

Διαμόρφωση κήπου και στεγασμένης πισίνας στην Ακαδημία Πλάτωνος, 1990-1991


Αρχιτέκτονες
Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας
Δημήτρης Κορρές
Στατική Μελέτη:
Σ. Κιρπότιν

Στοιχεία Έργου:
Χρήση: Κατοικία
Τοποθεσία: Ακαδ. Πλάτωνος, Αίμωνος 4
Επιφάνεια: 500 τ.μ.
Όροφοι: 1 στάθμες
Μέταλλο, πολυκαρβονικό

Σε βιομηχανική περιοχή της Αθήνας, σε ένα μεγάλο καταπράσινο κήπο δίπλα σε ένα τριώροφο σπίτι των αρχών του 20ου αιώνα, κατασκευάζεται μια κλειστή πισίνα, που το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε υπαίθρια. Η στέγασή της γίνεται με πολυκαρβονικό στηριγμένο σε έναν μεταλλικό σκελετό, ο οποίος με την βοήθεια μίας αλυσίδας ποδηλάτου το καλοκαίρι κινείται και ανοίγει. Το όριο της προς την μεριά του κήπου είναι ένας τοίχος με μεγάλα ανοίγματα. Το καλοκαίρι, όταν τα κουφώματα αφαιρούνται, ο κήπος εισχωρεί στον χώρο της πισίνας. Η πισίνα αντιμετωπίζεται σαν ένα υδάτινο στοιχείο στις εύφορες προσχώσεις του Κηφισού.