Κατοικία στο Παγκράτι, 2000-01

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη σε κατοικία στο Παγκράτι, 2000-2001.

Αρχιτέκτονες:

Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας

Συνεργάτης Αρχιτέκτονας:

Κατερίνα Παπανδρέου

Στατική Μελέτη:

Μ. Σκαρλάτος

Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη

Η. Γκοβότσος

Στοιχεία Έργου:

Χρήση: Κατοικία

Θέση: Παγκράτι, Αθήνα

Επιφάνεια: 200 τ.μ.

Επίπεδα: 2

Υλικά:Σοβάς, Μέταλλο

Επέμβαση σε νεοκλασική κατοικία των αρχών του αιώνα. Πρόκειται για μικρό διώροφο κεραμοσκεπές κτίσμα με μικρή αυλή στο πίσω μέρος, που περιβάλλεται από πολυκατοικίες.
Η μελέτη προτείνει την προσθήκη χώρου σε τμήμα της αυλής, διατηρώντας την κλίμακα του κτιρίου αλλά και την αίσθηση του ανοιχτού χώρου στην αυλή αντίθετα με την εικόνα της πυκνής δόμησης των γειτονικών πολυκατοικιών. Για το σκοπό αυτό η προσθήκη τοποθετείται έτσι ώστε να καθιστά την αυλή το κεντρικό κομμάτι της κατοικίας προς το οποίο στρέφονται τα περισσότερα ανοίγματα, γυρίζοντας την πλάτη στο δρόμο και τα γύρω κτίρια και επιτρέποντας στο φυσικό φως να διεισδύσει στο βάθος των χώρων. Η μικρή αυλή γίνεται η επέκταση του εσωτερικού χώρου, η καρδιά της κατοικίας.
Στο ισόγειο είναι οι κοινόχρηστοι χώροι του σπιτιού και τα υπνοδωμάτια στον όροφο, όπως επίσης και ένα γραφείο στο δώμα, με ταράτσα που βλέπει στην αυλή.
Στην ένωση της προσθήκης με το παλιό κτίσμα τοποθετείται η σκάλα ανόδου, που δίνει έμφαση στην έννοια της τομής των δύο όγκων.