Καζές-Θεσσαλονίκη, A' Βραβείο, 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατοικίες στην σχολή Καζές, 2006


A' Βραβείο


Αρχιτέκτονες:
Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας


Σύμβουλος Αρχιτέκτων:
Γιάννης Πεπονής



Συνεργάτης Αρχιτέκτων:

Νικόλας Παπλωματάς


Ομάδα Μελέτης:
Μενέλαος Κόκκινος, Μανώλης Σταυρακάκης



Πολιτικός Μηχανικός:

Ανδρέας Μητσόπουλος, ΜΕΤΕΡ


Ηλεκτρολόγος- Μηχανολόγος Μηχανικός:
Π. & Χ. Αργυρός


Στοιχεία Έργου:
Χρήση : Κατοικίες
Θέση: Σχολή Καζές, Θεσσαλονίκη
Επιφάνεια: 4.300 τ.μ.
Όροφοι: 9
Υλικά: Εμφανές Μπετόν, Ξύλο


Παγωμένη Σκιά – Κρεμαστός Κήπος


Κεντρικός προβληματισμός κατά των σχεδιασμό της πολυκατοικίας στο οικοδομικό τετράγωνο της Σχολής Καζές, στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε ο τρόπος με τον οποίο το νέο αυτό κτίριο μπορεί να συνδιαλέγεται με τις μνήμες που φέρει αυτός ο τόπος.


Οι μνήμες των γεγονότων που συνοδεύουν το παλαιό νεοκλασικό σχολείο της Ισραηλίτικης Κοινότητας της Θεσσαλονίκης κάνουν την εμφάνισή τους μέσα από ένα παιχνίδι σκιάς του κτιρίου και του δαπέδου του περιβάλλοντος χώρου. Η «σκακιέρα» κενού – πλήρους που χαρακτηρίζει την πρόταση κάνει την εμφάνισή της στο δάπεδο του περιβάλλοντος χώρου παίζοντας με την ιδέα της σκιάς του κτιρίου στο χώμα, μιας παγωμένης σκιάς, ενός «παγωμένου χρόνου».


Ο σχεδιασμός της πολυκατοικίας προσπαθεί να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση στην έννοια της κατοικίας σε διαμέρισμα πολυώροφου κτίσματος. Υψώνεται όσο και οι γύρω πολυκατοικίες αλλά στον όγκο της περιλαμβάνει σχεδόν 50% κενό και κήπους. Τα διώροφα κενά στο σώμα του κτιρίου δίνουν δυνατότητα για υπαίθριους χώρους και υψηλή βλάστηση. Έχει προβλεφθεί το κάθε διαμέρισμα να έχει το δικό του κήπο, ίδιου μεγέθους με τα τετραγωνικά του διαμερίσματος. Οι κήποι αυτοί δημιουργούνται στα διαμπερή κενά στον όγκο του κτίσματος.


Το κτίσμα εμπεριέχει το κενό και μεταμορφώνεται σε ένα κρεμαστό κήπο.