Πλατεία Νέας Σμύρνης

2015

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας, Αντωνία Πάνου
Επικεφαλής Έργου: Αγγελική Ζωγραφάκη
Συνεργάτες:
Άρτεμη Χάλαρη, Γιώργος Ηλιάδης, Χριστιάνα Καραγιώργη
Η/Μ Μελέτη: Π. & Χ. Αργυρός
Αρχιτεκτονική Τοπίου:
 Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες
Φωτογράφος:
 Τάσσος Βρεττός

Η μετατροπή ενός κλειστού και αφιλόξενου χώρου σε ένα ανοικτό και φιλόξενο κήπο στη Νέα Σμύρνη άνοιξε τις πύλες του.
Μία όαση νερού, πρασίνου, χαλάρωσης και παιχνιδιού γίνεται πόλος συγκέντρωσης των πολιτών του δήμου.
Ο σχεδιασμός του χώρου κινήθηκε στην διατήρηση και αξιοποίηση του ψηλού πρασίνου, της δροσιάς και σκιάς των δένδρων, τα οποία εμπλουτίστηκαν με την προσθήκη ειδών από την ελληνική και μεσογειακή χλωρίδα, με στόχο την βιοποικιλότητα και την χρωματική και εποχιακή διαφοροποίηση.
Μια έκταση 7.300 τ.μ. καλύπτεται κατά το πλείστων με χλοοτάπητα που ενθαρρύνει την xαλαρή χρήση του χώρου από τους δημότες.
Ένα ρυάκι νερού διασχίζει διαγωνίως τον χώρο, ορίζοντας τον βασικό άξονα κίνησης στην καρδιά του κήπου.
Στην κατάληξη του ρυακιού αυτού οργανώνεται ένα ξέφωτο, με πίδακες νερού οι οποίοι παίζουν διπλό ρόλο: παιχνίδι και χαρά για τα παιδιά αλλά και συμβολισμού της νέας εισόδου στον δήμο της νέας Σμύρνης.
Ανάμεσα σε αυτούς, σημαντικά γλυπτά και μουσικά παιχνίδια συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός τοπίου απόλαυσης και διακοπής από την αγχωτική καθημερινότητα .
Η κλίση του εδάφους οδήγησε στην διαμόρφωση δυο επιπέδων, αυτού των σιντριβανιών και αυτού του πρασίνου, τα οποία συνδέονται με μια σκάλα που εξυπηρετεί ως αφετηρία της βασικής διαδρομής.
Η χρήση της σκουριασμένης λαμαρίνας συμβολίζει την διάβρωση που επιφέρει ο χρόνος στην κοινή μνήμη των ιστορικών γεγονότων.
Τα πρώτα δείγματα οικειοποίησης του χώρου από τον κόσμο είναι ενθαρρυντικά, και μας επιτρέπουν να πιστεύουμε πως ο χώρος αυτός θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ζωής των δημοτών.