Εστιατόριο Scala Vinoteca

2010

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Συνεργάτες: Μαριάννα Λιζάρδου
Η/Μ Μελέτη: Π. & Χ. Αργυρός
Ειδικές Κατασκευές: Μάνος Βορδοναράκης
Φωτογράφοι: Γιώργος Φάκαρος, Ναταλία Τσουκαλά

Πρόκειται για ένα μικρό εστιατόριο 100 τ.μ. περίπου, επί της οδού Αναγνωστοπούλου, πάνω από την συμβολή της με την οδό Σίνα στο κέντρο της Αθήνας. Σε έναν πεζόδρομο με σκαλιά το restaurant αποτελεί τμήμα του “απόκρημνου” τοπίου των ακόμα σχετικά πράσινων λόφων του κέντρου.

Τα υλικά της επέμβασης είναι λαμαρίνα και σανίδια και καλύπτουν όλο το εύρος της ως δάπεδο, οροφή, τραπέζια, γενικός εξοπλισμός, φωτιστικά καθώς και πάγκοι σερβιρίσματος.

Δίνεται έμφαση στην “υλικότητα” της λαμαρίνας και του ξύλου καθώς βρίσκονται  στην κατά το δυνατόν αδρότερη τους μορφή.

Η ίδια στρατηγική ακολουθήθηκε και στην περιοχή της εισόδου, στο πλατύσκαλο-αυλή, με τα υλικά να προχωρούν προς το εξωτερικό προσδίδοντας μια αίσθηση  συνέχειας μεταξύ του μέσα και του έξω, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το σχετικό όριο.

Σε αυτή την λογική η πόρτα, κατασκευασμένη από ατσάλι και γυαλί, σύρεται και εξαφανίζεται πίσω από την όψη.

Το όριο αποτελεί αντικείμενο και της τοποθέτησης ενός καθρέφτη απέναντι από την είσοδο, στο βάθος του καταστήματος, δημιουργώντας μια ακόμα αυλή στο πίσω μέρος, “επεκτείνοντας” με αυτόν το τρόπο τον χώρο.

Στο εσωτερικό πέραν του “περιβάλλοντος” ξύλινου κουτιού, των πάγκων σερβιρίσματος και του εξοπλισμού (τραπέζια, καρέκλες) ο τοίχος σε συνέχεια της εισόδου είναι μια σιδερένια οιναποθήκη στα μπουκάλια της οποίας “παίζει” ελεγχόμενα το φως του χώρου.

Εν κατακλείδι η ατμόσφαιρα του restaurant βασίστηκε στον διάλογο μεταξύ του ξύλου και του σίδερου του μέσα και του έξω καθώς και του έμμεσου και άμεσου φωτισμού.