Κτίρια Γραφείων Shop & Trade

 

2007 – 2010

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Σύμβουλος Αρχιτέκτων: Γιάννης Πεπονής
Συνεργάτης Αρχιτέκτων: Μαριάννα Αθανασιάδου
Επικεφαλής Μελέτης: Άρτεμις Χάλαρη, Γεώργιος Αθανάσιος Νικόπουλος
Συνεργάτες: Ελένη Παπαναστασίου, Γιώργος Ηλιάδης, Δέσποινα Λαφαζάνη, Μαριάννα Λιζάρδου, Κατερίνα Κούρκουλα
Στατική Μελέτη: Τ. Τσικνιάς & Συνεργάτες Α.Ε.Μ.Τ.Ε.
Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: ΛΔΚ – Σύμβουλοι Τεχνικών & Αναπτυξιακών Έργων ΕΠΕ
Σύμβουλος Φωτισμού: Θανάσης Κανέλλιας
Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου: Έλλη Παγκάλου
Φωτογράφοι:
 Εριετα Αττάλη, Δημήτρης Μητσόπουλος

Συνολική Επιφάνεια : 10,000 τμ.

Στην οδό Πειραιώς, κατασκευάστηκε ένα κτίριο από εμφανές μπετόν που στεγάζει μία εταιρία μόδας και γραφειακές λειτουργίες, εμβαδού 10.000 τμ.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου προσπάθησε να απαντήσει σε δύο βασικά για την πόλη ζητήματα:

α. Την μεγιστοποίηση του πρασίνου σε σχέση με τον κτισμένο χώρο

β. Την περιβαλλοντική του απόδοση και την ενεργειακή του κατανάλωση.

Το κτίριο προκύπτει από την σύνθεση δύο ξεχωριστών όγκων’ ένα μονώροφο εμπορικό κατάστημα 1300 τμ. και ένα πενταώροφο κτίριο γραφείων σε σχήμα γάμα που το περιβάλλει, δημιουργώντας ένα όριο προς τα γειτονικά κτίσματα με όψεις προς την οδό Πειραιώς. Η οροφή του ισόγειου καταστήματος φυτεύεται έντονα, και μετατρέπεται σε υπερυψωμένο κήπο για τους εργαζόμενους και την πόλη. Αντί να υψωθεί ένα πολυόροφο κτίριο στην παρειά της Πειραιώς έγινε μια υποχώρηση του κτιρίου δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο πράσινο κενό χώρου, που προσφέρει ανάσα στον αστικό ιστό..

Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τη θέα προς τον κήπο, έχοντας περισσότερη ιδιωτικότητα μακριά από τον θόρυβο του πολυσύχναστου δρόμου. Οι ράμπες που οδηγούν στο φυτεμένο δώμα, ταυτόχρονα με την γεωμετρία του καμπύλου κτιρίου συνδέουν τον ισόγειο χώρο των γραφείων με τον δημόσιο χώρο σε ένα υψηλότερο επίπεδο και συγχρόνως η πόλη απολαμβάνει έναν κήπο..

Ως προς την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου αντιμετωπίστηκε η ανάγκη για μεγάλη διαφάνεια και μειωμένη κατανάλωση. Το φυτεμένο δώμα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ελέγχεται και ποτίζεται αυτόματα από τις δεξαμενές που βρίσκονται στα υπόγεια, όπου  συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Τέλος εναλλάκτες αέρος – εδάφους, εισάγουν φρέσκο αέρα μέχρι και το αίθριο του κτιρίου.