The Great Mosque of Prishtina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Great Mosque of Prishtina
Architectural Design Competition

Architectural Office
Kokkinou Kourkoulas & Associates

Project Team:
Paplomatas Nicholas
Kokkinos Menelaos
Tiligada Vasiliki
Gartziou Iliana
Papanagiotou Stathis
Alberini Eva

Benaki Museum of Islamic Art, Athens, Director
Ballian Rosanna
Structural Engineer
Kyriazis Manos
Mechanical Engineers
P. & H. Argyros
Landscape Architect
Pangalou Helli
Building Energy & Lighting Simulation
Tsangrasoulis Aris

The Mosque, landmark of the city.

The winding of a spider spawned precious fabric which collects and directs movement inward and towards the holy city of Mecca, while it culminates to the apex of the minaret. This spiral winding road towards the divine is noted throughout the grounds by water. The spider spawned construction filters light as it enters the great hall of the mosque.

We decided the level of the Mosque to be the one of the upper road, Bulevardi I Deshmoreve as this is the central road of the city and the perception of the mosque should be seen complete.

Exploiting the inclination of the site we placed at the level -3.50 the educational, social and administrative areas. The educational part of this level has natural light. At the level -7.50 is the commercial area. Under this level are four floors of parking areas till the depth of level -20.50.
Each level has a different entrance so that there is no confusion at the accesses for different functions. The entrance at the level of the shops and the educational part is from the south through the pedestrian way. The level of the shops can be also approached from the north at level -7.50. The restaurant is placed near this entrance and it can easily expand to the open space. The ground floor of the mosque is the worship space for men and is around 3000 sq.m. The worship space for women, approximately 2800 sq.m, allocated at three galleries above the ground floor.

As the heating of the space is based on in-floor heating the reduction of space for every day prayers is based on heating the floor only at a certain central area.

The main entrance for the mosque is from the west as most of the worshipers come from that side of the city.

As far as the landscape is concerned, based on the Qur’an 9.72 verse,
“Allah has promised to the believing men and the believing women gardens, beneath which rivers flow, to abide in them, and goodly dwellings in gardens of perpetual abode....”, we decided to use running water around the building as a small stream which ends at the entrance. The square around the Mosque is planted with pomegranate at a zoning towards Mecca’s direction.

The whole Mosque is built from linear concrete elements spaced at one meter intervals. In recess of the concrete elements, a wall of glass blocks is built providing the internal skin of the building, which refers to the Islamic mashrabiya screens. Thus shading and privacy is achieved while maintaining a level of transparency. The light qualities of the mosque will change throughout the day as the light washes over the linear concrete elements. The dome, both internally and externally, is covered with copper.