Residence at Keratea, 1989-91

 

 

 

 

 

Residence at Keratea, 1989-1991


Architects
Maria Kokkinou, Andreas Kourkoulas
Structural Engineer:
G. Hadzistergiou
Electrical & Mechanical Engineer:
H. Argyros
Project Info:
Use: Residence
Location: Keratea, Attica
Area: 350 sq.m.
Floors: 2 levels
Plaster, metal, wood

This is foreseen as a 350 square meter home for a family with two children. The residence is placed on the highest point of a hemispherical sloped plot (recalling an amphitheatre) which is bordered by a solid 50-meter wall which protects it from the northern winds. The space of the residence is organised within this wall which we extended with columns towards the south. At the end of these two points, at the corner, a cubic structure hosts the bedrooms on two levels. At the ground level between the wall and the columns are the living room, the dining room and the kitchen is elaborated from the swimming pool an interior courtyard organising the movement in the house parallel to the scenic view. The guest rooms and storage rooms are on the lower level.