House in Filothei

2003 – 2005

Architects: Maria Kokkinou – Andreas Kourkoulas

Associate: George Nikopoulos

Structural Engineer: Areti Soula

Electrical Engineer: Pantelis Argyros

Associate: C. Sotiropoulos

Area: 150 sq.m.

Exposed concrete, marble, wood, metal

Regain the lost experience of the creek

It is a one bedroom house next to a creek. It is located at Filothei, a “garden city” suburb of Athens.

The attempt is to create an enclosed space between walls, parallel to the boundaries of the site, which embody the lost water experience of the creek. Taking advantage of the microcosm the flora and fauna of the creek, sounds, smell, sight, the aim is to constitute a space, an open air room, which creates the feeling of living by the water.

The sense of enclosure is the basic factor of the hole synthesis, thus the choice of the materials serve the same aim, concrete, teak wood, marble, stone, anodized aluminum.