House in Kavouri A

 

2006 – 2011

Architects: Maria Kokkinou, Andreas Kourkoulas
Project Architects: Artemis Halari
Associate Architects: Eleni Theodorou, Stratos Vasiliou, Yiorgos Nikopoulos, Tassos Ringas,Marianna Athanasiadou
Structural Engineer: Andreas Mitsopoulos
Electrical – Mechanical Engineer: Pantelis Argyros / Associate: C. Sotiropoulos
Lighting Design: Thanasis Kanelias / Associate: Myrto Kanakaki
Landscape Architects: Helli Pagkalou & Associates
Photographers: Erieta Attali, George Fakaros
Construction: Berios S.A

A platform, the creation of a shade and three concrete frames that organize the view towards the sea, on a pine tree hill, a typical Mediterranean landscape.

It is a family house, close to Athens, facing south towards the sea.

The main open space, the platform, with the swimming pool, is the centre of the composition. All the rooms, both of public and private function are located around this open space.

Entering the house, traversing the main corridor leading to the private areas of the plan, the living room is reached offering a generous view of the sea through its southern glass wall. The fireplace, a free standing object, doesn’t obstruct the view of the sea which remains the focus of the living room even during winter.

The materials used are limited and kept at their minimal functional treatment, bare concrete, plaster, grey tiles, wood and aluminum framed windows.