MINION - Mixed Use Building

project image
project image

Αισθητηριακή Εμπειρία

Στόχος μας είναι η ανεπανάληπτη επιτυχία του Μινιόν την περίοδο του 60 και του 70 να αναβιώσει στο καινούργιο κτίριο με το νέο του σενάριο.
Η περιοχή της Αθήνας που είναι το Μινιόν, η οποία επί χρόνια ήταν υποβαθμισμένη, είναι υπό μεταμόρφωση. Ο άξονας της Πατησίων – Αιόλου θα υποστεί τεράστια αναβάθμιση, θα υπάρξει επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ήδη πραγματοποιούνται αλλαγές στην Ομόνοια, ενοποίηση με πεζοδρόμους των δύο μουσείων Ακρόπολης και Αρχαιολογικού, αναβάθμιση της οδού Πατησίων κ.α. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της περιοχής σήμερα, λόγω χρήσεων, γραφεία και εμπορικά καταστήματα, είναι ότι νεκρώνει το βράδυ. Στόχος της πρότασης μας είναι το νέο Μινιόν να μην περιοριστεί σε ένα άλλο εμπορικό κέντρο αλλά να παντρέψει χρήσεις κατοικίας, κινηματογράφου, μουσικής, καφέ, που θα εξασφαλίσει ένα ζωντανό πόλο έλξης μέρα – νύχτα.

Οι αλλαγές που προκύπτουν από την ύπαρξη του διαδικτύου, στο σχεδιασμό χώρων εμπορίου, είναι από τα βασικά ζητούμενα.

Τρείς βασικοί παράγοντες ανατρέπουν άρδην τα δεδομένα στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου χώρου.

1.     Η εμφάνιση του διαδικτύου

2.     Η πράσινη ενέργεια λόγω κλιματικής αλλαγής

3.     Οι ενσωμάτωση χωρικών στοιχείων της συγκεκριμένης αστικής γειτονιάς – ατμόσφαιρα της γύρω περιοχής

 

Η δυναμική εμφάνιση του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου πλέον τα πράγματα έρχονται σε εμάς, οδηγεί σε δύο διαφορετικού τύπου κτίρια που εξυπηρετoύν το εμπόριο. Το κτίριο αποθήκη και τα “flagships”, όπως τα ονομάζουν σήμερα. Στη δεύτερη κατηγορία, τα flagships”, το ζητούμενο είναι η αισθητηριακή εμπειρία. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία το τι βιώνει ο επισκέπτης στους εμπορικούς χώρους, πράγμα που οδηγεί στην συνύπαρξη “cultural centres” και όχι στεγνά αποθεματικά shopping malls. Η επίσκεψη δεν αφορά μόνο την αγορά αλλά και τις τυχαίες συναντήσεις, την εκπαίδευση, την διασκέδαση και τη δυνατότητα του να μοιραστείς την εμπειρία αυτή, μαζί με άλλα μέλη της κοινωνίας. Είναι κτίρια γιορτής και όχι μόνο χώροι διεκπεραίωσης μίας καθημερινής συνδιαλλαγής. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πράσινης ενέργειας δεν περιορίζεται σε μία απλή τεχνολογική επίλυση, αλλά οφείλει να παίξει κεντρικό οργανικό ρόλο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Τα χαρακτηριστικά της περιοχής θα πρέπει να αποτελούν αφετηρία για τις καινούργιες κατασκευές αξιοποιώντας τα χωρικά στοιχεία της περιοχής και την προβολή τους στο μέλλον. Η ευρηματική απάντηση στις τρείς παραπάνω παραμέτρους είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει ένα κτίριο landmark, στις διαφαινόμενες εξελίξεις αναβάθμισης στην περιοχή της Ομόνοιας

 

Κτίριο Γιορτής – Ντύνοντας το τέρας

 Απέναντι στην μοντερνιστική λογική που κυριαρχεί στα κτίρια της περιοχής, κατά το πλείστον γραφεία, που παραμένουν σκοτεινά το βράδυ, αντιπαραθέτουμε μία στρατηγική ντυσίματος του κτιρίου με «ύφασμα με πτυχώσεις » που ανατρέπει την επικρατούσα αισθητική των υπαρχόντων όψεων. Η πτυχωμένη κουρτίνα από ανοξείδωτο πλέγμα, πέρα από την αισθητική άποψη αντιμετώπισης των όψεων, λειτούργει βιοκλιματικά (μείωση ηλιακής ακτινοβολίας ), ενώ συγχρόνως καλύπτοντας τις όψεις ανατρέπει την κατ’ όροφον οργάνωση των γύρω κτιρίων, διαμορφώνοντας μία οθόνη προβολών και αλλαγής χρώματος, με τον κατάλληλο φωτισμό – προβολή. Προγραμματικά, μαζί με την εμπορική λειτουργία, την κατοικία, τα γραφεία προσθέτουμε πολιτιστικά γεγονότα, μουσική, εκθέσεις, εστίαση, καφέ, τόσο στο επίπεδο της στοάς του ισόγειου, όσο και στην ταράτσα, εστιατόριο, κινηματογράφο, συναυλίες, ώστε το κτίριο να έχει σχεδόν αδιάλειπτη λειτουργία. Ένα από τα βασικά χωρικά χαρακτηριστικά της περιοχής είναι η ύπαρξη διαφόρων τύπων στοών. Υπάρχουν οι νεοκλασικού τύπου ευρωπαϊκές στοές, όπως η στοά Πεσμαζόγλου αλλά και οι μικρές, αδιέξοδες στοές μέσα σε οικοδομικά τετράγωνα Αξιοποιώντας αυτήν την εμπειρία, δημιουργήσαμε στο ισόγειο ένα διαγώνιο άξονα – ιδιωτική στοά, που ενδυναμώνει την σύνδεση των κινήσεων από την Πατησίων προς την Ομόνοια. Η διαμόρφωση της στοάς διπλασιάζει τις βιτρίνες των δύο εμπορικών του ισογείου. Ο ιδιωτικός χώρος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί με καφέ και μουσική, εκμεταλλευόμενος το τυχαίο πέρασμα των περαστικών για την αύξηση της κατανάλωσης. Η κίνηση αυτή εμπλέκει το εμπόριο με πολιτιστικά γεγονότα. Στο κέντρο του κτιρίου, ο κατακόρυφος άξονας φωτός που βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο, αξιοποιείται με τρόπο που εντείνει την οπτική σύνδεση της ισόγειας στοάς με το δώμα. Αυτός ο κατακόρυφος άξονας εντείνεται με την κατασκευή του «ενεργειακού δένδρου – γλυπτού» ενοποιώντας περαιτέρω την στέγαση του δώματος με τον χώρο της στοάς. Το ενεργειακό δένδρο – γλυπτό μετατρέπει την ανάγκη της τεχνολογικής επίλυσης της πράσινης ενέργειας σε συμβολισμό ύψιστης σημασίας τοπόσημο – landmark. Η κόμη – πέργκολα γίνεται η βάση των φωτοβολταϊκών. Ο κατακόρυφος ακάλυπτος χώρος λειτουργεί σαν καμινάδα κίνησης και απαγωγής του αέρα.
Από τον τρίτο όροφο και πάνω στην γωνία Σατωβριάνδου και Δώρου χωροθετούμε κατακόρυφα την κατοικία με ανεξάρτητη είσοδο. Η κατοικία αυτή απευθύνεται σε short term ενοικίαση (πχ εξάμηνη) και αφορά επισκέπτες εργαζόμενους. Στη γωνία Βερανζέρου και Δώρου χωροθετούμε κατακορύφως επίσης τα γραφεία με ανεξάρτητη είσοδο. Το τμήμα των ορόφων 4,5,6,7 που καταλαμβάνει τον χώρο παράλληλα με την Πατησίων μπορεί να είναι χώρος «μπαλαντέρ» είτε γραφεία είτε retail ανάλογα με την ζήτηση που θα προκύψει από τις έρευνές σας.

 

Δώμα – Ταράτσα

Οι ταράτσες στην Αθήνα είναι εντυπωσιακά αναξιοποίητο έδαφος. Η συγκεκριμένη ταράτσα, που έχει θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, προτείνουμε να φιλοξενήσει εστιατόριο και θερινό κινηματογράφο – εκδηλώσεις. Το δένδρο γλυπτό που ξεκινάει από τον ακάλυπτο χώρο, στο δώμα εξελίσσεται σε ενεργειακή πέργκολα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που αισθητικά να συμβάλλει στην αναβάθμιση της όλης περιοχής και συγχρόνως να είναι δυναμικός χώρος και πόλος έλξης επισκεπτών.

 

Architects : Maria Kokkinou, Andreas Kourkoulas
Project Architects : Nicholas Paplomatas, Sotiris Nikolakeas
Associate Architects : Ilia Politopoulou, Manolis Mastrogiorgakis, Nikos Taxiltaris, Spyros Athanasopoulos

Consultants :                                                                                                                                                                    
Architect
: Dimitris Korres
Professor GEORGIA INSTITUT OF TECHNOLOGY : John Peponis
Professor at the Athens School of Fine Arts
: Nikos Navridis

Landscape Architecture: H. Pangalou & Associates landscape architects
Electrical – Mechanical Engineer: P & H. Argyros
Passive Fire Protection Study : Helmut Schattenmann
Visualization : ERGØN & WØLF Creative Studio

Αρχιτέκτονες : Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Επικεφαλής Μελέτης : Νικόλας Παπλωματάς, Σωτήρης Νικολακέας
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες : Ίλια Πολιτοπούλου, Μανώλης Μαστρογιωργάκης, Νίκος Ταξιλτάρης, Σπύρος Αθανασόπουλος

Σύμβουλοι : 
Αρχιτέκτων Μηχανικός : Δημήτρης Κορρές
Professor GEORGIA INSTITUT OF TECHNOLOGY : Γιάννης Πεπονής
Καθηγητής ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ : Νίκος Ναυρίδης

Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου : Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες
Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη :  Π&Χ Αργυρός 
Μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας :  Helmut Schattenmann
Visualization : ERGØN & WØLF Creative Studio