Σπίτι στο Καβούρι Α

 

 

2006 – 2011

Αρχιτέκτονες : Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Επικεφαλής Μελέτης :
Άρτεμις Χάλαρη
Συνεργάτες: 
Ελένη Θεοδώρου, Στράτος Βασιλείου, Γεώργιος Αθανάσιος Νικόπουλος, Τάσος Ρίγκας, Μαριάννα Αθανασιάδου
Στατική Μελέτη:
Ανδρέας Μητσόπουλος
Η/M Μελέτη:
Παντελής Αργυρός, Κώστας Σωτηρόπουλος
Σύμβουλος Φωτισμού:
Θανάσης Κανέλλιας, Μυρτώ Κανακάκη
Κηποτεχνικη Μελέτη:
Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες
Φωτογράφοι:
Εριέτα Αττάλη,Γιώργος Φάκαρος
Κατασκευή:
Berios S.A

Ένα επίπεδο πάνω σε ένα πευκόφυτο λόφο, η δημιουργία σκιάς και τρία πλαίσια από σκυρόδεμα οργανώνουν την θέα προς τη θάλασσα, σε ένα τυπικό Μεσογειακό τοπίο.
Πρόκειται για μια κατοικία, στα περίχωρα της Αθήνας, με θέα στο νότο και την θάλασσα. Αυτή η θέα, η προσέγγιση της, η οργάνωση του τρόπου πρόσληψης της, αποτελούν κεντρικά σημεία στην όλη σύνθεση.
Ο κυρίως ελεύθερος χώρος του σπιτιού μαζί με την πισίνα αποτελούν το κέντρο της σύνθεσης. Όλοι οι χώροι του σπιτιού, τόσο αυτοί με δημόσιο όσο και εκείνοι με ιδιωτικό χαρακτήρα διατάσσονται στην περίμετρο αυτού του κέντρου-αυλής.
Μετά την είσοδο, εγκάρσια στον άξονα που οδηγεί στους πιο ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού, βρίσκεται το καθιστικό σε άμεση επαφή με την θέα της θάλασσας διαμέσου της νότιας όψης του. Στην περιοχή των ιδιωτικών χώρων διατάσσονται τα υπνοδωμάτια, κατά ένα μέτρο ψηλότερα από το επίπεδο της κεντρικής αυλής, πετυχαίνοντας έτσι ιδιωτικότητα και καλλίτερη πρόσβαση στη θέα. Τα υπνοδωμάτια, σε διακριτούς όγκους μεταξύ τους, αφήνουν φυγές και προς τα βόρεια, στην θέα του λόφου. Στα βόρεια δημιουργείται και μια μικρότερη σαφώς μεγαλύτερης ιδιωτικότητας αυλή που εξυπηρετεί την κουζίνα και το καθημερινό.
Στο κατώτερο επίπεδο βρίσκονται χώροι αναψυχής, αποθήκες και εγκαταστάσεις.
Τα υλικά, ανεπίχριστο σκυρόδεμα, σοβάς, ξύλο και αλουμίνιο, χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή διατηρώντας τις ποιότητες τους.