Κατοικία στο Πικέρμι, 1997-99

Village view

 

 

 

 

 

 

Κατοικία στο Πικέρμι, 1997-1999




Αρχιτέκτονες

Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας


Συνεργάτες Αρχιτέκτονες

Κατερίνα Παπανδρέου, Γιώργος Νικόπουλος

Στατική Μελέτη

Φ. Καρυδάκης, Ι. Μαυράκης & Συνεργάτες

Η/Μ Μελέτη

Π. & Χ. Αργυρός



Στοιχεία Έργου

Χρήση: Κατοικία

Θέση: Πικέρμι, Αττική

Επιφάνεια: 150 τ.μ.

Όροφοι: 4 στάθμες

Υλικά: Εμφανές σκυρόδεμα



Το σπίτι τοποθετείται στο ψηλότερο σημείο ενός οικοπέδου με έντονο πρανές, που καταλήγει στο ρέμα που διασχίζει την περιοχή.
Στον αντίποδα μιας λογικής οριζόντιας ανάπτυξης, το σπίτι αναπτύσσεται στο εσωτερικό ενός συγκεντρωμένου όγκου, αποκτώντας μια έντονη μονολιθικότητα, που εντείνεται από την αδρή υφή του εμφανούς σκυροδέματος. Η συνέχεια του εξωτερικού περιβλήματος διακόπτεται μόνο στον τελευταίο όροφο με τη διαμόρφωση σκιασμένης βεράντας κάτω από την ελαφριά τοξωτή στέγη του κτίσματος.
Η καθ΄ ύψος ανάπτυξη της κατοικίας εξασφαλίζει μία προνομιακή σχέση με τη θέα του γύρω τοπίου, με τη λογική του παρατηρητήριου και δίνει στο κτίριο χαρακτήρα τοπόσημου. Μία απλή, μονολιθική χειρονομία σε ένα χαρακτηριστικό Αττικό τοπίο, σαν μια λαξευμένη πέτρα και μια σκιά.



Δημοσίευση στο περιοδικό ΔΟΜΕΣ, 2002.
Απρίλιος, τεύχος 02, σελίδες 16-21.