Κατοικία στην Φιλοθέη, 2003-05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατοικία στην Φιλοθέη, 2003 - 2005.

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας

Συνέργάτης Αρχιτέκτονες: Γιώργος Νικόπουλος

Στατική Μελέτη: Αρετή Σουλά

Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη: Π. & Χ. Αργυρός

Συνεργάτης: Κώστας Σωτηρόπουλος

Κηποτεχνική Μελέτη: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Σύμβουλος Φωτισμού: Θανάσης Κανέλλιας

Φωτογράφος: Εριέτα Αττάλη

Στοιχεία Έργου:

Χρήση: Κατοικία

Θέση: Φιλοθέη, Αθήνα

Συνολική Επιφάνεια: 150.00 τμ.

Επίπεδα: 1

Υλικά: Σοβάς, Ξύλο

Η ανάκτηση της εμπειρίας της ρεματιάς

Πρόκειται για μία κατοικία ενός υπνοδωματίου σε οικόπεδο παραπλεύρως του ρέματος της Φιλοθέης.

Η κατοικία είχε ένα μάλλον περιορισμένο λειτουργικό πρόγραμμα του οποίου η έμφαση δόθηκε σε μία πισίνα ιδιαίτερων διαστάσεων, συγκριτικά υπερμεγέθη σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία του προγράμματος.

Η πισίνα τοποθετούμενη κατά μήκος του οικοπέδου, με έντονα διαμήκη όρια, ανακαλεί το πραγματικό ρέμα, αμέσως μετά τον δρόμο. Αξιοποιώντας τον μικρόκοσμο του ρέματος και κυρίως την χλωρίδα του, ο τοίχος της πισίνας κρύβει το δρόμο και καδράρει την άγρια βλάστηση της όχθης της ρεματιάς. Συγκροτείται με αυτόν τον τρόπο ένα προστατευμένο υπαίθριο δωμάτιο διαβίωσης δίπλα στο νερό. Τα υλικά επιλέχθηκαν με γνώμονα τον ‘βαθμό προστασίας’ που αποδίδουν στα όρια του παραπάνω ‘δωματίου’ με κυρίαρχο το εμφανές σκυρόδεμα και επίσης μάρμαρο, πέτρα, ξύλο καθώς και ανοδιομένο αλουμίνιο στα κουφώματα.

Το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας είναι 150 τ.μ. περίπου. Στο ισόγειο της κατοικίας χωροθετήθηκαν το καθιστικό, η κουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο. Στο υπόγειο περιλαμβάνονται γυμναστήριο, αποθηκευτικοί χώροι και μηχανοστάσια.


Δημοσίευση στο περιοδικό Ύλη & Κτίριο, 2010. Κατοικία στη Φιλοθέη Φεβρουάριος- Απρίλιος, iτεύχος 89, σελ. 198-206.