Κατοικίες στο Καβούρι, 2006-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατοικίες στο Καβούρι, 2006-11

Αρχιτέκτονες
Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες:
Άρτεμις Χάλαρη, Ελένη Θεοδώρου, Στράτος Βασιλείου, Γιώργος Νικόπουλος, Τάσος Ρίγκας, Μαριάννα Αθανασιάδου, Κατερίνα Κούρκουλα
Στατική Μελέτη
Ανδρέας Μητσόπουλος
Ηλεκτρομηχανολόγική Μελέτη
Π. & Χ. Αργυρός
Συνεργάτης:
Κ. Σωτηρόπουλος
Φωτιστική Μελέτη
Θανάσης Κανέλλιας
Συνέργάτης:
M. Κανακάκη
Αρχιτέκτονες Τοπίου
Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες
Φωτογράφοι
Εριέτα Αττάλη
Γιώργος Φάκαρος
Κατασκευή
Μπέριος Α.Ε.

Στοιχεία Έργου:
Χρήση: Κατοικίες
Θέση: Καβούρι, Αθήνα
Επιφάνεια: 600 +1000 τ.μ.
Επίπεδα: 2
Υλικά: Εμφανές Μπετόν, Σοβάς, Ξύλο, Μέταλλο

Κατοικία Α

Ένα επίπεδο πάνω σε ένα πευκόφυτο λόφο, η δημιουργία σκιάς και τρία πλαίσια από σκυρόδεμα οργανώνουν την θέα προς τη θάλασσα, σε ένα τυπικό Μεσογειακό τοπίο.

Πρόκειται για μια κατοικία, στα περίχωρα της Αθήνας, με θέα στο νότο και την θάλασσα. Αυτή η θέα, η προσέγγιση της, η οργάνωση του τρόπου πρόσληψης της, αποτελούν κεντρικά σημεία στην όλη σύνθεση.

Ο κυρίως ελεύθερος χώρος του σπιτιού μαζί με την πισίνα αποτελούν το κέντρο της σύνθεσης. Όλοι οι χώροι του σπιτιού, τόσο αυτοί με δημόσιο όσο και εκείνοι με ιδιωτικό χαρακτήρα διατάσσονται στην περίμετρο αυτού του κέντρου-αυλής.

Μετά την είσοδο, εγκάρσια στον άξονα που οδηγεί στους πιο ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού, βρίσκεται το καθιστικό σε άμεση επαφή με την θέα της θάλασσας διαμέσου της νότιας όψης του. Στην περιοχή των ιδιωτικών χώρων διατάσσονται τα υπνοδωμάτια, κατά ένα μέτρο ψηλότερα από το επίπεδο της κεντρικής αυλής, πετυχαίνοντας έτσι ιδιωτικότητα και καλλίτερη πρόσβαση στη θέα. Τα υπνοδωμάτια, σε διακριτούς όγκους μεταξύ τους, αφήνουν φυγές και προς τα βόρεια, στην θέα του λόφου. Στα βόρεια δημιουργείται και μια μικρότερη σαφώς μεγαλύτερης ιδιωτικότητας αυλή που εξυπηρετεί την κουζίνα και το καθημερινό.

Στο κατώτερο επίπεδο βρίσκονται χώροι αναψυχής, αποθήκες και εγκαταστάσεις.

Τα υλικά, ανεπίχριστο σκυρόδεμα, σοβάς, ξύλο και αλουμίνιο, χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή διατηρώντας τις ποιότητες τους.

Κατοικία B
Πρόκειται για μία ακόμη ιδιωτική κατοικία τοποθετημένη χαμηλότερη στο ίδιο οικόπεδο με αντίστοιχο πρόγραμμα με την κατοικία Α.

Ένα ακόμα κεντρικό επίπεδο, κατ’ αντιστοιχία με τα συνθετικά εργαλεία της κατοικίας Α, βρίσκεται στο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, σε ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων επιδιώκοντας να μην διαταράσσει τις εγγενείς σχέσης του τοπίου. Η δημιουργία σκιάς, παροχής προστασίας από τον ήλιο, στοιχείο απαραίτητο για τον συγκεκριμένο τόπο, αποτελεί το άλλο κεντρικό συνθετικό εργαλείο.

Η κάτοψη σε σταυροειδές σχήμα εξυπηρέτησε την διαφοροποίηση μεταξύ των ιδιωτικών και πιο δημόσιων χώρων του σπιτιού τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με την θέα. Έτσι τα δημόσια τμήματα τοποθετούνται παράλληλα ως προς τη θέα επιτυνχάνοντας μεγαλύτερο εύρος θέασης, ενώ τα πιο ιδιωτικά τοποθετούνται κάθετα ως προς το όριο της θάλασσας απολαμβάνοντας μια περισσότερο ελεγχόμενη και ιδιωτική έκθεση. Τα διάφανα και διάφωτα όρια έχουν χρησιμοποιηθεί και εδώ καθώς θεωρήθηκε κρίσιμο να επιτραπεί στις θέας του τοπίου να παρεισφρήουν στις διάφορες περιοχές του σπιτιού. Δημιουργείται έτσι ένα διαρκές παιχνίδι εναλλασσόμενων θεών.

Η μακρόστενη πισίνα, τοποθετημένη κατά μήκος του κτιριακού όγκου, εκτείνεται προς την θάλασσα χωρίς να παρεμβαίνει στην θέα της θάλασσας από το σπίτι.

Τα υλικά χρησιμοποιούνται με την ίδια νοοτροπία όπως και στην περίπτωση της κατοικίας Α.

Presentation Booklet



+Video on Youtube