Κατοικία στο Ψυχικό

 

2004-2006

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας

Συνέργάτης Αρχιτέκτονες: Τάσος Ρίγκας

Στατική Μελέτη: Ανδρέας Μητσόπουλος

Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη: Π. & Χ. Αργυρός

Αρχιτέκτονες Τοπίου: Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες

Μεταλλικές Κατασκευές: Μάνος Βορδοναράκης

Συνολική Επιφάνεια: 258.00 τμ.

Υλικά: Σοβάς, Ξύλο

 

Πρόκειται για μια κατοικία τετραμελούς οικογένειας στο Ψυχικό. Το μικρό στενόμακρο οικόπεδο βρίσκεται εν μέσω έντονα αναπτυγμένων χώρων πρασίνου. Η ανάπτυξη του προγράμματος έγινε σε δύο επίπεδα. Το ισόγειο φιλοξενεί τους χώρους διημέρευσης ενώ στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια της οικογένειας.

Τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν εξ αρχής ήταν τα εξής:

  1. Η επίτευξη και η διαχείριση της διαμπερότητας στο ισόγειο και η ενοποίηση της αυλής της πρόσοψης με αυτήν στο πίσω μέρος του σπιτιού.
  2. Η διαγώνια σχέση με το απέναντι πάρκο, με το άνοιγμα της γωνίας και την απελευθέρωση της ματιάς προς τον χώρο πρασίνου.
  3. Η τομή στον εσωτερικό χώρο στο σημείο της εισόδου και της σκάλας που χειρίζεται το φως, την κατακόρυφη κίνηση και την θέα στο εσωτερικό της κατοικίας.

Το κυρίαρχο υλικό στις όψεις είναι ο σοβάς και οι ξύλινες περσίδες του ορόφου που αναλαμβάνουν την ηλιοπροστασία του όγκου των υπνοδωματίων.