Εστιατόριο Zurbaran

2017

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Επικεφαλής Μελέτης: Γεώργιος Αθανάσιος Νικόπουλος
Συνεργάτες: Νικόλας Παπλωματάς, Μαργαρίτα Λεμπιδάκη
Σύμβουλος Ακουστικής: Θεόδωρος Τιμαγένης
Μελέτη Φωτισμού: L4A Πέτρος Καίσαρης /  Okapi Light
Κατασκευή: SOLID
Φωτογράφηση: Μαριάννα Μπίστη

«…Μα ήταν σα να περπατώ, κι όλο να βρίσκεσαι πιο πέρα –
κι όπως ο πάγος στο ποτό, όλο να λιώνεις στον αέρα…»

Γιώργος Κοροπούλης
ΕΝ ΤΕΛΕΙ

Η διαμόρφωση ενός χώρου bar-εστιατόριου στο Κολωνάκι, μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν χώρο που μετεωρίζεται ανάμεσα στις μνήμες, στο παρελθόν αυτής της γειτονιάς αλλά και στο μέλλον που οραματιζόμαστε γι’ αυτήν. Ο έντονα θεατρικός χαρακτήρας του χώρου, ψηλοτάβανος και διαμπερής αλλά και το πρόγραμμα bar και εστιατόριο μας οδήγησε σε μία στρατηγικής σημασίας κίνηση. Τη διαμόρφωση μιας στοάς που διασχίζει αλλά και διχοτομεί το χώρο. Η επιμήκης στοά ενοποιεί τον μπροστά χώρο του πεζοδρομίου με τον πίσω χώρο του ακαλύπτου και του πίσω κήπου. Στην άλλη διεύθυνση μεσολαβεί σαν μια κατά μήκος σκηνή ανάμεσα στον χώρο του bar και τον χώρο του εστιατορίου. Η οργάνωση του εστιατορίου σε υπερυψωμένα επίπεδα εντείνει αυτήν τη θεατρικότητα ενισχύοντας το παιχνίδι των βλεμμάτων εκατέρωθεν. Η επιμήκης μπάρα εκτείνεται καθ’ όλο το μήκος της στοάς συνδέοντας και το μπρος (πεζοδρόμιο) με το πίσω (κήπος – τζαμωτό). Το υπάρχον κέλυφος από μπετόν θραπινάρεται και επικαλύπτεται με ξύλα που διαμορφώνουν ένα κουτί μέσα στο υπάρχον κουτί. Η παλέτα των υλικών συμπληρώνεται με μαύρη λαμαρίνα (σκάλες, προθήκη μπαρ) και τέλος στο δάπεδο και τον καθρέφτη του μπαρ, γίνεται χρήση μαρμάρων Τήνου με έντονα νερά. Οι πλάκες μαρμάρων κόπηκαν από έναν ενιαίο όγκο και η τοποθέτησή τους έγινε με τρόπο που εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή συνέχεια και ροϊκότητα. Η ατμόσφαιρα του χώρου είναι αποτέλεσμα collage από τη μια του ύφους των παλιών καταστημάτων της περιοχής και από την άλλη την προβολή ενός τέτοιου χώρου στο μέλλον. Η μίξη παλαιών κλασικών υλικών (μάρμαρο και ξύλο) που χαρακτήριζε τα μαγαζιά της περιοχής με νέα υλικά και τεχνικές (θραπιναρισμένο μπετόν, μαύρη λαμαρίνα, ψηφίδα μαύρη), διαμορφώνει ατμόσφαιρα χαλάρωσης και δίνει χαρακτήρα που ανακαλεί μνήμες, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στο μέλλον..